VERGETURI
Cu timpul, vergeturile dispar. Totuși, cu ajutorul unui tratament, ele pot deveni mai puțin vizibile ȋntr-un timp mai scurt.
Vergeturile sunt un tip de cicatrice ce se produce atunci când pielea se întinde sau se reduce rapid. Datorită schimbării rapide, colagenul și elastina care ne susțin pielea se deteriorează. În timpul procesului de vindecare al pielii, apar vergeturile.
Aceste benzi înguste pe piele nu apar la toată lumea. Fluctuațiile hormonilor joacă un rol important în producerea acestora. Este, de asemenea, posibil să prezentați un risc mai ridicat de apariție a vergeturilor dacă cineva din familia dumneavoastră suferă deja de ele.
Dacă vă apar vergeturi, este foarte probabil ca apariția acestora să se producă în unul din momentele următoare:
- Perioadele de creștere rapidă din timpul pubertății
- În timpul sarcinii
- După o scădere sau creștere rapide în greutate
- In timpul antrenamentului sportiv cu greutăți, dacă se produce o creștere rapidă a masei musculare
Aplicarea locală pe piele a unei creme cu corticosteroizi pe timp îndelungat poate de asemenea produce vergeturi. Dacă suferiți de maladia lui Cushing sau de sindromul Marfan este posibil să dezvoltați vergeturi.
Inițial, când vergeturile apar, ele tind sa fie roșii, purpurii, roz, maro roșcat sau maro închis, în funcție de culoarea pielii dumneavoastră. E posibil ca vergeturile recente să fie însoțite de mâncărime sau să fie ușor umflate.
Cu timpul, culoarea se estompează si benzile înguste intră în piele. La atingerea cu degetul, o vergetură matură lasă impresia de adâncitură.
Ce ne poate ajuta să scăpăm de vergeturi?
Ca orice alt tip de cicatrice, vergeturile sunt permanente, dar un tratament le poate face, ȋn mare măsură, mai puțin vizibile. Tratamentul poate de asemenea contribui la reducerea senzației de mâncărime.
E important de înțeles că nu există un tratament unic care să funcționeze pentru toată lumea şi că multe din produsele speciale anti-vergeturi nu par a funcționa deloc. Iată ce au descoperit cercetătorii cu privire la numeroasele tratamente pentru vergeturi.
Creme, loțiuni și geluri anti-vergeturi: Cercetătorii au studiat multe din cremele, loțiunile și gelurile comercializate pentru tratarea vergeturilor. Cu toate că niciunul din aceste produse nu pare a fi eficient 100 % – iar unele sunt cu totul ineficiente – cercetătorii au descoperit câteva trucuri utile.
Dacă vreți să încercați o cremă, o loțiune sau un gel pentru a vă diminua vergeturile, asigurați-vă că:
- Utilizați produsul pe vergeturi recente. Tratamentul pare a avea un efect foarte redus asupra vergeturilor de lungă durată.
- Masați produsul pe zona afectată. Produsele par a fi mai eficiente dacă acordați suficient timp pentru a le masa ușor în piele.
- Aplicați produsul zilnic, timp de mai multe săptămâni. Dacă rezultatele vor fi vizibile, ele necesită câteva săptămâni bune înainte de a apărea.
Leacuri naturale tradiționale: Conform studiilor, niciunul din leacurile naturale tradiționale nu a funcționat. Masarea vergeturilor cu ulei de migdale, unt de cacao, ulei de măsline sau vitamina E nu duce la diminuarea acestora, spun cercetătorii.
Unguente cu prescripție medicală pentru aplicare locală: Conform studiilor, două par a produce o relativă ameliorare:
- Acidul hialuronic
- Tretinoinul
Ȋn două studii de amploare, s-a dovedit că acidul hialuronic aplicat pe vergeturi recente duce la reducerea vizibilității acestora.
Tretinoinul este un retinoid care, de asemenea, poate reduce vizibilitatea vergeturilor recente. Ȋntr-un studiu, persoanele care timp de 24 de săptămâni au aplicat in fiecare seară un unguent cu prescripție medicală pe bază de tretinoin au avut vergeturi mai puțin vizibile la sfârșitul studiului, față de cele care nu au aplicat crema și la care s-a constatat că vergeturile s-au mărit. Alte studii au dus la rezultate similare.
Retinolul, un alt tip de retinoid, ar putea, de asemenea, ajuta la estomparea vergeturilor recente.
Proceduri realizate de dermatologi: Dermatologii folosesc următoarele metode pentru a estompa vergeturile, dar niciuna dintre ele nu are ca efect o dispariție completă:
- Peelingul chimic
- Terapia cu laser
- Microdermabraziune
- Radiofrecvență
- Ultrasunete
Petru a obține cele mai bune rezultate, dermatologii pot folosi mai multe proceduri în același timp. De exemplu, pot propune un tratament combinat cu radiofrecvență și laserul fractional sau laser fractional cu peeling PRX
Apariția efectelor secundare este posibilă la toate aceste proceduri. În cazul în care apelați la un dermatolog bun, atestat, aceste efecte secundare tind a fi minore și temporare. Două din efectele secundare cele mai des întâlnite după procedură sunt înroșirea sau umflarea. Acestea tind să dispară după câteva ore sau zile.
Un dermatolog va putea să indice tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră, în funcție de starea dvs. de sănătate, vârsta și de perioada de când suferiți de vergeturi.
Putem face ceva pentru a preveni vergeturile?
Răspunsul – DA!
Cercetătorii au descoperit că multe dintre remediile țintite pe prevenirea vergeturilor nu funcționează în realitate. Conform studiilor, nici uleiul de migdale, untul de cacao, uleiul de măsline sau vitamina E nu previn apariția vergeturilor.
Ȋn schimb, alte ingrediente ar putea funcționa. Cercetătorii au aflat că produsele ce conțin centella sau acid hialuronic pot ajuta la prevenirea vergeturilor. Centella este o plantă, iar acidul hialuronic se găsește ȋn mod natural în piele.
Când trebuie cerut sfatul unui dermatolog?
Tratamentele anti-vergeturi cumpărate din magazin sau on-line pot fi scumpe. Dacă, în ciuda banilor cheltuiți nu obțineți rezultate, sfatul unui dermatolog v-ar putea fi de folos.
Tratamentele pe care aceștia le pot propune s-au dovedit mai eficiente decât cremele, loțiunile sau gelurile. Dermatologii vă pot, de asemenea, informa cu privire la noile produse sau proceduri care ar putea fi utile pentru dumneavoastră.
9In cadrul Clinici de Dermatologie Derma Health tratam vergeturile cu toate metodele sus mentionate dar mai ales cu Laser Fractional in combinatie cu peeling