• 479
  • 0

Confuzia între Acid Hialuronic și Botox

S-a vorbit și s-a scris în presă despre multe femei care și-au mărit buzele cu botox. Pentru a continua discuția, trebuie să clarificăm, încă de la început, un aspect: nu botox-ul este cel spre care merg laudele pentru volumul buzelor, ci acidul hialuronic despre care vom vorbi astăzi.

Toxina botulinică (botox) este produsă de bacteria Clostridium Botulinum. Aceasta are rolul de a inhiba transmiterea impulsului nervos asupra musculaturii, producând o pareză temporară a grupurilor musculare interesate.

Acidul hialuronic este o proteină care apare în mod natural în organism, în țesuturile conjunctiv, epitelial și în cel nervos. Rolul acestuia este, în principal, cel de hidratare.

Acidul hialuronic în medicină

Descoperit încă din anul 1934, acidul hialuronic este o componentă a colagenului și poate fi derivat și concentrat din colagen. În formă extrasă, acesta are aspectul unei pulberi de culoare albă (hyaluronan).

Deși are un renume în industria cosmetică, acidul hialuronic este folosit în mai multe ramuri ale medicinei. Se regăsește în organism în special în cartilaj, iar forma sa injectabilă se folosește în timpul intervențiilor chirugicale asupra articulațiilor dureroase. Printre rolurile sale se numără vindecarea întinderilor de ligamente, amortizarea șocurilor în articulații și lubrifierea și protejarea acestora de inflamații cronice.

Acidul hialuronic (AH) în estetică

Putem începe enumerarea aplicațiilor de ordin estetic cu proprietatea acidului hialuronic de reține apa și de a asigura astfel hidratarea și nutrienții necesari fibrelor de colagen și elastină.

Deși acidul hialuronic este găsit în fiecare celulă a organismului, aproximativ jumătate din cantitatea prezentă este concentrată la nivelul pielii. În combinație cu elastina și colagenul, acesta oferă pielii structură și elasticitate.

Pentru a înțelege cum funcționează acidul hialuronic injectat în piele, trebuie să înțelegem procesul de îmbătrânire a acesteia. Pe măsură ce timpul trece, componentele responsabile pentru aspectul pielii se degradează. Aceste componente sunt colagenul, cel care asigură suportul pielii, acidul hialuronic, responsabil pentru reținerea apei și elastina, cea fără de care pielea își pierde fermitatea și apar ridurile. Injectările în piele pur și simplu aduc aportul de substanțe pe care corpul nu le mai produce la fel cum o făcea în urmă cu 10 sau 20 de ani.

Pentru că vorbim despre o componentă regăsită în mod natural în corp, injectarea cu acid hialuronic nu este deloc dăunătoare. Tot din același motiv, aceasta nu este o soluție permanentă, AH fiind absorbit de organism. Efectul durează între 6 și 12 luni.

Printre aspectele neplăcute ale pielii care pot fi corectate cu ajutorul injectării se numără ridurile, cearcănele și cicatricile. Pe lângă toate acestea, este folosit adesea pentru a mări volumul buzelor.

Mărirea buzelor cu acid hialuronic

Așa cum vă spuneam încă de la începutul articolul, responsabil cu modificarea volumului buzelor este acidul hialuronic (nu botox-ul). Injectat cu moderație, oferă buzelor subțiri un volum frumos. Numărul de injecții depinde de rezultatul dorit. Injectarea nu este una dureroasă și nu necesită spitalizare. Rezultatele nu sunt permanente, efectele durând între 6 și 12 luni, perioadă după care procedura de injectare se poate repeta.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună acum