Tot ce trebuie sa stiti despre virusul HPV (virus papilomas uman)
Virusul Papiloma Uman este cea mai frecventă infecție virala cu transmitere sexuală. Cei mai mulți bărbați și femei activi sexual sunt expuși virusului la un moment dat în timpul vieții.
Acest virus este cel mai comun în Statele Unite și există aproximativ 14 milioane de cazuri nou diagnosticate de Virusul Papiloma uman (HPV) anual.
Există diferite tipuri de HPV. Unele pot duce la veruci genitale, iar altele pot cauza unele tipuri de cancer. În fiecare an, aproximativ 19.400 de femei și 12.100 de bărbați din S.U.A. sunt afectate de cancerele care provin din HPV.
În acest articol, va voi explica ce este HPV, cum se transmite între oameni, orice simptome care ar putea apărea și informații despre tratament, și prevenire.
Informatii pe scurt despre HPV
Iată câteva puncte cheie despre Virusul Papiloma uman.
- Cei mai mulți bărbați și femei activi sexual vor contracta virusul HPV la un moment dat în timpul vieții.
- HPV poate fi transmis prin contact sexual oral, vaginal sau anal.
- Poate provoca veruci genitale și unele tipuri de cancer.
- Uneori, HPV poate fi transmis în timpul nașterii la un copil, provocand infecții genitale sau ale sistemului respirator.
- Se recomandă vaccinarea sigură și eficientă la vârsta de 11 până la 12 ani.
Tratament
Diferitele tipuri de HPV vor avea diferite simptome. Virusurile HPV pot duce la veruci genitale și la cancer.
Singurul tratament pentru acest virus pentru a trata cauza este imbunatatirea imunitati organismului prin mancare sanatoasa, sport, aerosoli, cure saline, ozonoterapie etc, insa simptomele pot fi tratate.
Prevenirea totusi se face prin vaccinul HPV.
Verucile
Acidul salicilic este utilizat pentru tratarea unor veruci de natura virala.
Veruci care rezultă din HPV vor disparea adesea fără tratament.
Cu toate acestea, există medicamente care pot fi aplicate pe piele pentru a elimina negii; acestea includ acidul salicilic (OTC) eliberat fara prescriptie medicala pentru negii comuni.
Medicamentele cu prescripție includ:
- Podofilină (substanță chimică aplicată de catre un medic)
- Imiquimod (Aldara, Zyclara)
- DUOFILM
- Acid tricloracetic (substanta chimica aplicata de catre un medic)
În anumite situații, pot fi necesare intervenții ce includ:
- Crioterapie: Această metodă utilizează nitrogen lichid pentru a îngheța zonele anormale.
- Electrocauterizare: Curentul electric este folosit pentru a arde zonele anormale.
- Terapia cu laser: Un fascicul luminos îndepărtează papiloamele, verucile sau condiloamele nedorite.
- Injectarea de interferon: Acest lucru este rar utilizat datorită riscului crescut de efecte secundare și costuri.
- Îndepărtarea chirurgicală
Este important să discutați cu un medic despre ce tratament este cel mai indicat, în funcție de tipul și locația verucilor sau papiloamelor ce trebuie tratate.
De asemenea, este important de menționat că, deși verucile și modificările celulare pot fi îndepărtate sau rezolvate, virusul poate rămâne în organism și poate fi transmis altora.
Cancer
Testele de rutină Papanicolau și alte tipuri de screening pot oferi un diagnostic precoce, dacă se dezvoltă cancerul. Pot fi luate măsuri pentru a trata orice tip de cancer și a preveni dezvoltarea acestuia.
Simptome
HPV nu poate provoca simptome de la inceput, dar acestea pot apărea cativa ani mai târziu. Unele tipuri de HPV pot duce la veruci, papiloame, condiloame, în timp ce alte tipuri pot provoca cancer.
Veruci
Simptomele frecvente ale unor tipuri de HPV sunt veruci, în special verucile genitale.
Condiloame genitale pot să apară ca o umflatura mică, un grup de umflături sau proeminențe asemănătoare stemului. Acestea afectează în mod obișnuit vulva la femei, sau posibil, colul uterin și penisul sau scrotul la bărbați. Negii pot apărea, de asemenea, în jurul anusului și în jurul organelor genitale.
Condiloamele pot varia în mărime și aspect, pot fi mari, mici, plati sau în formă de conopidă și pot fi albi sau in tonul pielii.
Alte tipuri de veruci asociate cu HPV includ veruci comuni, veruci plantari și veruci plate.
Veruci comune – umflaturi aspre, proeminente care apar cel mai frecvent pe mâini, degete și coate.
Veruci plantari – descriși ca niste excrescente dure și granulare pe picioare; acestea apar cel mai frecvent pe calcaie sau pe rotula piciorului.
Papiloame – în general, afectează copiii, adolescenții și tinerii; acestia apar ca niște leziuni ușor ridicate, mai întunecate decât culoarea pielii normale și se găsesc cel mai frecvent pe față, pe gât sau pe zone care au fost zgâriate.
Cancer
Alte tipuri de HPV pot crește riscul de apariție a cancerului. Aceste tipuri de cancer includ cancerul cervical, vulvei, vaginului, penisului, anusului și orofaringelui sau bazei limbii și amigdalelor. Pot trece ani sau decenii pana cand cancerul se dezvolta.
Cauze
HPV poate infecta orice om care este activ sexual
HPV este un virus care este transmis pe piele prin contact sexual sau prin alte forme de contact cutanat la nivelul pielii organelor genitale.
În timp ce majoritatea infecțiilor cu HPV sunt benigne, provocând papiloame, condiloame sau veruci în zone ale corpului, incluzand mâinile, picioarele și organele genitale, există anumite tulpini care pot expune o persoană la un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
HPV poate infecta pe oricine este activ sexual; de multe ori, indivizii infectați sunt asimptomatici, ceea ce înseamnă că nu prezintă simptome ale virusului.
Deși majoritatea infecțiilor cu HPV se rezolvă, uneori de la sine, ele pot rămâne inactive iar mai târziu pot infecta un partener sexual nou sau existent.
HPV poate fi transmis copilului în timpul nașterii; acest lucru poate provoca o infecție genitala sau a sistemului respirator.
Este important de observat că tulpinile de HPV care cauzează verucile sunt diferite de grupul de tulpini HPV care provoacă de fapt cancerul.
Factori de risc
Unii factori cresc riscul de contractare a virusului HPV.
Acesti factori includ:
• un numar mare de parteneri sexuali
• contactul sexual cu cineva care a avut mai mulți parteneri sexuali
• un sistem imunitar slăbit, de exemplu, din cauza HIV sau după un transplant de organe
• zone de piele deteriorată.
• contactul personal cu negi sau suprafețe în care a avut loc expunerea la HPV
Diagnostic
Dacă verucile sau alte leziuni de aceleasi natura sunt vizibile, medicul poate diagnostica virusul HPV în timpul unei simple examinări vizuale. Cu toate acestea, pot fi necesare teste suplimentare pentru a confirma prezența HPV.
Când trebuie să fiu testat pentru HPV?
Testele pentru a evalua HPV sau modificările celulare cervicale legate de HPV includ un frotiu Papanicolau, un test ADN și utilizarea acidului acetic.
Un frotiu Papanicolau este un test care colectează celulele de pe suprafața cervicală sau vagin și care va dezvălui orice anomalie celulară care poate duce la cancer.
Utilizarea unui test ADN va evalua tipurile de HPV cu risc ridicat și este recomandată femeilor cu vârsta de 30 de ani și peste, în asociere cu un frotiu Papanicolau.
Există, de asemenea, un test ADN pentru HPV, care poate fi utilizat singur, fără a fi nevoie de teste paralele, la începutul vârstei de 25 de ani.
Uneori poate fi necesară o biopsie a unor zone afectate.
În prezent, nu există test disponibil pentru bărbați pentru a verifica infectarea cu HPV in afara testelor sanguine. Diagnosticul se face în primul rând prin inspecția vizuală. În anumite situații, dacă bărbații sau femeile au un istoric de contact sexual anal, este recomandabila discutia cu medicul cu privire la posibilitatea de a fi supus unui examen anal.