• 11
  • 0

A venit primăvara și vremea a început să se încălzească. Abia așteptăm să ne accesorizăm cu haine vaporoase, ochelari de soare și pălării, dar oare nu uităm ceva?

Apariția soarelui ar trebui să ne amintească, an de an, de cel mai important accesoriu al sezonului cald: crema de protecție solară.

Nu trebuie să ne lăsăm amăgiți de faptul că, în urmă cu ceva ani, puteam sta nestingheriți la soare și obțineam un ciocolatiu frumos fără a suferi arsuri sau alte probleme ale pielii. Adevărul este că nu trebuie să neglijăm schimbările climatice și trebuie să conștientizăm faptul că razele ultraviolete s-au amplificat mult în ultimii ani.

Raze UVA și UVB

Există mai multe feluri de raze ultraviolete responsabile pentru bronz și este esențial să înțelegem diferențele dintre ele pentru a ști cum să ne protejăm corect pielea. Razele UVB sunt cele responsabile de bronzul întârziat, acela pe care îl etalăm cu atâta mândrie când ne întoarcem din concediu. Efectul razelor UVB este simțit la nivelul epidermei, spre deosebire de razele UVA, care acționează în straturile profunde ale pielii și produc o pigmentare imediată. Dacă razele UVB au un efect benefic adiacent celui estetic, anume că mențin un nivel sănătos de calciu în organism (sigur ați auzit de „fixarea calciului”), razele UVA, deși nu ard suprafața pielii, provoacă îmbătrânirea prematură a pielii prin deteriorarea fibrelor de elastină și colagen.

SPF și protecția împotriva razelor UVA

SPF-ul (Sun protection Factor sau Factorul de protecție solară) se referă, în general, la protecția în fața razelor de tip UVB și la prevenirea eritemului. Atunci când achiziționăm o cremă de protecție solară, trebuie să urmărim ca eticheta acesteia să specifice faptul că aceasta ecranează și razele de tip UVA.

Când este cel mai indicat să aplicăm protecția?

Este foarte important să ne protejăm pielea tot timpul, nu doar când mergem la plajă. Soare strălucește peste tot și pentru toată lumea, așadar nu suntem iertați de efectele lui nicăieri. Pentru oraș, cu vreo 15-30 de minute înainte să ieșim din casă, ar fi indicat să aplicăm o cremă de protecție solară cu factor de protecție potrivit tipului de piele. Pentru doamne, există și varianta alegerii unui machiaj care include SPF. Și dacă nu ne dorim folosirea prea multor creme, putem, foarte simplu, să optăm pentru o cremă hidratantă de zi cu protecție solară.

La ce suntem atenți când alegem crema de protecție solară?

– Nu trebuie să fim snobi, dar, în cazul cremei de protecție solară, dacă prețul este prea mic, atunci este foarte probabil să fie ceva dubios la mijloc. Fie este contrafăcută, fie are vicii ascunse.

– Nu trebuie să credem etichetele sau reclamele care promit „Protecție totală!”. Adevărul este că nicio cremă de protecție nu blochează 100% razele.

– Verificați calitatea ambalajului, integritatea acestuia și termenul de valabilitate.

– Efectuați testul pentru depistarea eventualelor alergii. Aplicați crema pe o suprafață mică a pielii pentru a vedea dacă sunt reacții adverse.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună acum