• 733
  • 0

In urma intrebarilor vizitatorilor site-ului nostru, Dr. Ari Skeja, medic dermatolog in cadrul clinicii de dermatologie DermaHealth din Timisoara face o scurta expunere in legatura cu posibilitatea de tratament a cicatricilor. Astfel, cei interesati pot afla detalii preliminare despre subiect, iar aceste informatii vor putea fi detaliate la vizita si programarea la clinica noastra de dermatologie.

Trebuie stiut ca fiecare pacient are caracteristicile lui unice iar raspunsul la tratament este unul specific, ca atare si interventiile dermatologice vor fi particularizate in functie de varsta, sex, tipul de trauma suferita, vechimea cicatricii si o multitudine de alte aspecte. Sa facem deci o scurta analiza a cicatricii si posibilitatilor reale de tratament a acesteia.

Definitia unei cicatrici?

Cuvantul cicatrice provine din limba latina „cicatrix” si este urma (formata din tesutul conjuctiv) lasata de o rana, de un traumatism local sau o taietura, dupa vindecare!

Cum se formeaza o cicatrice?

In urma unui traumatism local, a unei plagi sau a unei rani, organismul nostru sintetizeaza o multime de fibre de colagen in jurul acestei plagi, tocmai pentru a repara (a vindeca) traumatismul local suferit de tesutul nostru, de pielea noastra.

Calitatea noului tesut format, respectiv a cicatricei, depinde de mai multi factori: tipul traumatismului, zona anatomica afectata sau factorii genetici de cicatrizare.

Din pacate in majoritatea cazurilor, acest tesut nou sau aceste fibre de colagen care sunt sintetizate pentru a ne ajuta in vindecarea plagii, nu sunt asezate intr-un mod regulat, cum este cazul unui tesut sanatos, ci sunt asezate ne-regulat,anarhic, formand zone cu depresiuni (in cazul unei cicatrici atrofice) sau zone mai ridicate (in cazul cicatricilor hipertrofice si cheloide)

Poate afecta o cicatrice viata de zi cu zi?

Da, in functie de locul unde este situata aceasta cicatrice si marimea ei, o cicatrice, din pacate, ne poate afecta viata intima.

Ce fel de cicatrici exista?

In principal, distingem urmatoarele varietati de cicatrici:

1. cicatrici atrofice – cel mai des intalnite, din care fac parte cicatricile post acnee (in majoritatea cazurilor auto-traumatizante), ciatrici post varicela si deasemenea o parte din cicatrici post accidente.

2. ciatrici hipertrofice

3) cicatrici cheloide;

4) cicatrici hipercrome (cu modificari pigmentare)

Cu ce metode putem trata o cicatrice atrofica?

In cadrul clinicii DermaHealth din Timisoara cicatricile atrofice le tratam cu o metoda non ablativa – aparatul cu micro-ace numit dermapen (care are timp de recuperare mult mai scurt 2- 5 zile) si cu o metoda ablativa cu laser fractional (care indeparteaza stratul superficial al pielii – epidermul, cu timp de recuperare mai lung 10 – 15 zile)

Care este metoda de actiune al dermapen-ului sau al laser-ului fractional?

Dermapenul si laserul fractional realizeaza o multime de gaurele, sub forma unor coloane succesive, reusand sa distruga masa de colagen asezata anarhic rezultand o re-cicatrizare indusa de aparat, si de data asta fibrele de colagen se aseaza ordonat!!!

Aceste metode dermapen si laser fractional sunt dureroase? Ce simte pacientul in timpul tratamentului?

Datorita cremei topice anestezice care se aplica cu cel putin 30 min inainte de tratament pacientul simte un disconfort minim in timpul ambelor variante de tratament.

Imediat dupa interventie timp de 24 – 48 de ore urmeaza edemul si roseata pe zonele tratate iar pacienta este sfatuita sa aplice creme cicatrizante si calmante, sa evite locurile aglomerate si poluate, sauna si piscina, sa nu foloseasca creme exfoliante sau emoliente si sa bea minim 2 – 3 litri de apa/zi

De cate sedinte este nevoie in total? O cicatrice poate fi mai veche sau mai recenta?

Pentru cicatrici in formare, respectiv cele care sunt inca rosii cu vechime de maximum un an rezultatul este mai favorabil iar numarul de sedinte este mai redus.

Cicatricile deschise la culoare, cele mai vechi necesita 4 – 6 sedinte cu interval de o luna pauza intre ele. Rezultatele vazandu-se deabea dupa a 3-a sedinta.

In ce proportie ajung sa fie reduse cicatricele?

Dupa efectuarea celor 4 – 6 sedinte, cicatricile ajung sa fie reduse in proportie de 70 – 80 %

Putem trata o cicatrice cheloida si cu ce?

O cicatrice cheloida este mai greu de tratat, mai ales daca este mai veche. In principal tratamentul consta in infiltratii de substante cortizonice si citostatice.

Putem trata o cicatrice hipercroma si cu ce?

In cadrul clinicii DermaHealth cicatricile hipercrome se trateaza cu lumina intens pulsata care reuseste sa reduca microcirculatia si pigmentul de cele mai multe ori maroniu (post-inflamatoriu) al acestor cicatrici.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună acum