Dermatolog – Dermatologie
Știați că pielea este cel mai mare organ din corpul dvs.? A avea grijă de acest organ crucial este un lucru în care veți dori să investiți cât mai repede în viață. Aflați totul despre dermatologie, tipurile de boli și tratamente, sfaturi pentru prevenție și când trebuie să mergeți la un specialist.
Ce trebuie să știți despre dermatologie?
Dermatologia este un domeniu medical specializat în piele, păr și unghii. Pielea joacă un rol incredibil la nivelul corpului, aceasta fiind mult mai complexă decât ați putea crede!
Iată patru lucruri interesante legate de dermatologie:
4 lucruri despre Dermatologie:
- Există patru ramuri diferite ale dermatologiei: medicală, cosmetică, chirurgicală și derma-patologie
- Aproape jumătate din totalul persoanelor de peste 65 de ani au suferit de o boală a pielii. Acest lucru ne duce la o medie de 2,2 boli de piele per persoană.
- Expunerea la radiațiile ultraviolete ale paturilor de bronzare este cel mai mare factor de risc legat de cancerul de piele care insa poate fi evitat.
- Întotdeauna, atunci când dermatologii lucrează cu alți medici – fie că sunt medici de familie, pediatrii sau alți specialiști – beneficiile pot include rezultate mai bune pentru pacienți și scăderea costurilor de îngrijire a sănătății.
Tipuri de boli de piele
Bolile pielii sunt adesea severe și pot fi fatale. Melanomul este una dintre cele mai frecvente forme de cancer care contribuie la morbiditate. Există, de asemenea, forme mai puțin grave de boli de piele cu care se confruntă mulți oameni în fiecare zi, cum ar fi acneea sau rozaceea. Aflați mai multe despre diferitele tipuri de boli de piele de la medicul dermatolog. Dermatologul vă poate ajuta să demarați călătoria în universul îngrijirii pielii!
7 Sfaturi pentru îngrijirea pielii
- Nu uitați de zona gâtului: chiar și la 20 de ani, ar trebui să vă concentrați pe îngrijirea pielii până la nivelul gâtului.
- Stimulați circulația: stimularea circulației va ajuta fluxul de sânge să ajungă la cel mai mare organ. Activitatea fizică regulată vă va îmbunătăți fluxul de sânge.
- Investiți în hidratare: profitați de un hidratant bun. Hidratarea zilnică este esențială pentru menținerea pielii sănătoase și poate merită să investiți în ceva mai scump.
- Îndepărtați machiajul: asigurați-vă că îndepărtați machiajul noaptea dacă sunteti machiata, lăsând pielea să respire și asigurându-vă că aveți un ten curat noaptea, puteți reduce semnele îmbătrânirii și ale ridurilor.
- Mâncați sănătos: este bine-cunoscut faptul că dieta și sănătatea merg mână în mână, dar același lucru este valabil și pentru pielea dvs. Consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi duce la mai multă acnee sau alte probleme ale pielii.
- Faceți un examen corporal complet: majoritatea oamenilor ar trebui să facă primul examen de piele complet până la 30 de ani. Examenele de corp complete sunt o modalitate excelentă de a vă monitoriza pielea de-a lungul anilor. Medicul dumneavoastră dermatolog este prima persoană care vă poate răspunde întrebărilor legate de dermatologie și vă poate monitoriza alunițele pentru a vedea dacă există schimbări îngrijorătoare.
- Folosiți protecție solară: utilizați întotdeauna protecție solară dacă veți petrece ziua în aer liber. Chiar și atunci când cerul este înnorat, razele ultraviolete sunt dăunătoare pentru pielea dvs.
Lucruri pe care ar trebui să le știți: dermatologii nu se ocupă doar de proceduri cosmetice. Ei se ocupă în principal de afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema alergică și intrinsecă, lupusul, acneea și afecțiunile părului și ale unghiilor. De asemenea, se ocupă de diagnosticarea cancerului de piele, iar unii se specializează în îndepărtarea chirurgicală a cancerului de piele.
A fi dermatolog necesită o cunoaștere clinică aprofundată care include, de exemplu, diferitele probleme de sănătate care pot cauza simptome ale pielii.
Dermatologii trateaza aproximativ 3000 de diferite tipuri de boli de piele. Mai jos sunt câteva exemple dintre cele pe care le întâlnesc cel mai des:
ACNEEA : Una cele mai răspândite probleme ale pielii, acneea are o serie de cauze care pot duce la diferite tipuri de acnee. Unii oameni se confruntă cu cicatrici, stimă de sine scăzută și alte complicații.
Dermatita si Eczemele: Dermatita este o inflamație a pielii și duce de obicei la umflare și o erupție cutanată. Există diverse forme, inclusiv dermatita de contact, aceasta fiind cel mai frecvent tip de eczemă
Infecțiile micotice :
Acestea sunt frecvente și implică uneori pielea, unghiile și părul. Un grup de ciuperci numite Candida sau altele pot provoca multe tipuri de infecții micotice, inclusiv candidoza orala onicomicoza, candidoza bucala etc.
Căderea părului: Aproximativ 30% dintre oameni suferă de alopecie ereditară. O serie de probleme de sănătate pot cauza, de asemenea, căderea părului, dermatologul va afla motivul acesteia.
NEGII – Atunci când un virus a infectat stratul superior al pielii. Un dermatolog poate folosi o varietate de tratamente pentru a îndepărta negii persistenți.
Probleme ale unghiilor: dermatologii tratează și problemele de sănătate care afectează pielea din jurul și de sub unghii. Unghiile crescute în carne, infecțiile micotice și alte afecțiuni pot cauza această deteriorare.
VITILIGO – Implică pielea care pierde pigmentul (melanina). Drept urmare, unele zone ale pielii au o culoare mai deschisă decât altele
PSORIAZIS – Această afecțiune autoimună cronică grăbește creșterea celulelor pielii, ducând la pete care pot fi groase, roșii, purpurii sau argintii și solide.
ROZACEEA – Provoacă facial uneori umflături pline de puroi, vase de sânge vizibile și umflarea pleoapelor. Simptomele se pot răspândi de la nas și obraji la frunte, bărbie, urechi, piept și spate.
ZONA ZOSTER : Această infecție virală poate fi dureroasă. Se poate vindeca în câteva săptămâni fără tratament, dar intervenția medicală poate ajuta la recuperarea rapidă și la prevenirea complicațiilor care pot fi severe.
CANCERUL DE PIELE : aproximativ unul din cinci persoane din lume dezvoltă un tip de cancer de piele până la vârsta de 70 de ani. Cele mai frecvente forme sunt CARCINOMUL cu celule bazale, MELANOMUL și carcinomul cu celule SCUAMOASA.
Proceduri dermatologice
Dermatologii folosesc o serie de proceduri medicale și cosmetice pentru a gestiona problemele care afectează pielea, unghiile și părul.
Medicamentele și terapiile minim invazive pot trata multe afecțiuni ale pielii, în timp ce altele necesită abordări mai invazive. Aceste proceduri pot avea loc în regim ambulatoriu, cum ar fi cabinetul medicului sau într-un spital.
PEELING-UL chimic
Acesta implică aplicarea unei soluții chimice care face ca un strat de piele să se desprindă, scoțând la iveală pielea regenerată de dedesubt care este de obicei mai netedă.
Dermatologii folosesc această procedură pentru a trata epidermul afectat de soare și unele tipuri de acnee. De asemenea, poate trata probleme cosmetice, cum ar fi petele care apar odată cu vârsta.
Injecții cosmetice
Ridurile, cicatrizarea și plinătatea redusă a feței pot fi îmbunătățite temporar cu injecții. Un dermatolog poate injecta BOTOX sau AH (acid hialuronic), colagen sau grăsime, la cabinet.
Rezultatele tind să dureze câteva luni, iar menținerea efectelor necesită injecții periodice. Cu toate acestea, unele persoane dezvoltă anticorpi împotriva BOTOX ceea ce face injecțiile ineficiente.
LASER CO2
LASERUL CO2 poate fi un tratament rapid pentru multe afectiuni ale pielii, precum verucii, papiloame, condiloame etc
Procedura implică emiterea energiei prin lumină infraroșie pentru leziuni cutanate – pentru a distruge celulele afectate.
Laserul Co2 este foarte eficient deasemenea pentru cicatrici post acneeice
Dermabraziunea
Dermabraziunea sau microdermabraziune poate ajuta la reducerea țesutului cicatricial, a apariției ridurilor fine, în cazul tatuajelor și al zonelor potențial pre-canceroase ale pielii.
Folosind o perie rotativă de mare viteză, un dermatolog îndepărtează stratul superior al pielii si celulea moarte ale acestuia.
Excizia leziunilor
Dermatologii aleg să realizeze chirurgical excizia din mai multe motive. Astfel, pot reduce urmatoarele:
- răspândirea unei boli
- din motive cosmetice
- pentru a preveni reapariția infecției
- pentru ameliorarea simptomelor
- pentru a diagnostica o problemă de bază
În funcție de dimensiunea leziunii, persoana poate primi un anestezic local sau general înainte de îndepărtare.
Epilarea sau refacerea părului
Un dermatolog poate folosi diferite metode pentru a aborda căderea părului, inclusiv transplantul.
În mod alternativ, poate îndepărta părul nedorit al corpului folosind lasere.
Operație cu laser
Dermatologii pot folosi de asemenea interventia cu lase pentru a trata o varietate de probleme ale pielii sau probleme de natură cosmetică, inclusiv:
- tumori
- negi
- alunițe
- tatuaje nedorite
- semne de naștere
- cicatrici
- riduri
Proceduri pentru tratarea venelor
Venele superficiale ale picioarelor sunt mici, dilatate și se află la suprafață. Oamenii le numesc uneori venectazii sau spider vein și pot cere ca acestea să fie îndepărtate.
SCLEROTERAPIA tinde să fie cel mai comun tratament pentru venele tip pânză de păianjen. Aceasta presupune injectare în venă, a unei soluții care irită căptușeala venei, determinând închiderea venei, apoi aceasta devine mai puțin vizibilă sau dispare.
Liposucție tumescentă
Dermatologii folosesc LIPOSUCTIA pentru a elimina grăsimea. Aceasta presupune injectarea unor volume mari de anestezic local în țesutul gras, apoi evacuarea grasimii localizate.
Liposucția tumescentă nu este un tratament pentru Obezitate – este o procedură cosmetică pentru conturarea corpului.
Dermatologii pot folosi, de asemenea, lasere pentru a elimina selectiv celulele de grăsime.
Grefe de piele și lambouri
Dermatologii pot folosi grefe sau lambouri folosind pielea din alte părți ale corpului.
Pot, de asemenea, duce la regenerarea pielii prin crearea unor lambouri de piele dintr-o zonă din apropiere și folosirea acesteia pentru a acoperi partea deteriorată.
Biopsii
Se utilizează, de regulă, una dintre următoarele trei abordări:
- Biopsiile prin radere – elimină secțiuni mici din stratul superior al pielii.
- Biopsiile prin puncție – elimină secțiuni mici, circulare ale pielii, inclusiv straturi mai adânci.
- Biopsiile prin excizie – îndepărtează zonele întregi ale pielii care par nesănătoase.
PUVA
Dermatologii folosesc PUVA pentru a trata bolile pielii cum ar fi psoriazisul, dermatita și vitiligo.
Chirurgia Mohs
Aceasta este un tratament pentru cancerul de piele.
Mai întâi, dermatologul elimină straturile de piele pentru a scăpa de celulele canceroase, apoi le examinează la microscop.
După aceea, elimină straturile succesive până când nu mai există celule canceroase. Efectuarea acestei operații necesită pregătire specializată.
Când să mergeți la un dermatolog?
Dacă simptomele pielii, părului sau unghiilor nu răspund la tratamentul la domiciliu, poate fi momentul să vă adresați unui specialist.
Dacă preocupările sunt de natură estetică, puteți apela la un doctor specializat în dermatologie estetica.
Este important să se verifice orice tratamente dermatologice viitoare la casa de asigurări de sănătatea care de multe ori nu finanțează procedurile cosmetice.