• 1
  • 0

Acneea, cunoscuta in termeni medicali sub numele de Acnee Vulgara este o boala de piele care implica glandele sebacee de la baza foliculilor de par. Aceasta apare frecvent în timpul pubertății, când glandele sebacee prind viață – glandele sunt stimulate de hormoni masculini (testosteron si androgen) produsi de glandele suprarenale atât la bărbați cât și la femei.
Acneea nu este periculoasa, dar poate lasa cicatrici pe piele. Pielea umană are pori (gauri mici), care se conectează la glandele sebacee situate sub piele. Glandele sunt conectate la pori prin foliculi (fire de par) – mici canale. Aceste glande produc sebum, un lichid uleios. Sebumul poarta celulele moarte ale pielii prin foliculi la suprafața pielii. Un fir de par creste din piele prin folicul. Cosurile apar atunci când acesti foliculi sunt blocati, rezultând într-o acumulare de ulei de sub piele.

Ce este acneea?
Cuvantul acnee provine din cuvantul Acme insemnand „cel mai înalt punct”, care vine din grecescul Akme „punct” sau „pata” –acesta a fost inițial scris greșit in 1835 , cu un „n”, in loc de „m”.

Acneea, cunoscuta in termeni medicali sub numele de Acnee Vulgara, este o boala de piele care implica glandele sebacee de la baza foliculilor de par.

La oameni, cosurile tind sa apara pe fata, pe spate, piept, umeri și gât.
Explicatia simpla – celule ale pielii, sebum si par impreuna se pot aduna intr-un dop, acest dop devine infectat cu bacterii, rezultand intr-o inflamatie. Un comedon incepe sa se dezvolte atunci când dopul începe să se descompuna.
Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina din Washington au constatat ca exista tulpini bune si rele de bacterii care determina severitatea si frecventa de a dezvolta acnee. Ei au explicat în Jurnalul de Dermatologie Investigativa (martie 2013), ca nu toate bacteriile de acnee declanseaza cosuri – de fapt, au identificat o tulpină ce poate ajuta la mentinerea pielii fara comedoane (cosuri sub piele).

Cauzele acneei

Nimeni nu cunoaste absolut sigur ce cauzeaza acneea. Experții cred că principala cauză este o creștere a nivelului de androgen- androgen este un tip de hormon. Nivelul de androgen creste atunci cand un om devine adolescent. Cresterea nivelului de androgen determina glandele sebacee de sub piele sa creasca; glanda astfel mărită produce mai mult ulei. Sebumul excesiv poate rupe peretii celulari din pori, cauzand inmultirea bacteriilor.
Unele studii indica faptul ca o sensibilitate la acnee ar putea fi genetica. Unele medicamente care conțin androgen si litiu pot cauza acnee. Produsele cosmetice unsuroase pot cauza acnee la unele persoane sensibile. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot provoca acnee, fie pentru prima dată, fie ca aceasta sa reapara.
Forme de acnee

Pielea umană are pori (gauri mici), care se conectează la glandele sebacee situate sub piele. Glandele sunt conectate la pori prin foliculi – mici canale. Aceste glande produc sebum, un lichid uleios. Sebumul poarta celulele moarte ale pielii prin foliculi la suprafața pielii.
• Puncte albe – raman sub piele si sunt foarte mici
• Puncte negre – clar vizibile, acestea sunt negre și apar pe suprafața pielii. Punctele negre nu sunt cauzate de murdărie. Frecarea insistenta a pielii in cazul punctelor negre nu va ajuta.
• Papule – vizibile pe suprafata pielii. Acestea sunt umflaturi mici, de obicei de culoare roz.
• Pustule – clar vizibile pe suprafata pielii. Ele sunt de culoare roșie la baza si au puroi in partea de sus
• Noduli – clar vizibili pe suprafata pielii. Acestia sunt cosuri mari, solide. Sunt dureroase și sunt încorporate adânc în piele
• Chisturi – clar vizibile pe suprafata pielii. Acestea sunt dureroase, si sunt pline cu puroi. Chisturile pot provoca foarte usor cicatrici.
Cat de comuna este acneea?
Dermatologii(specialisti in afectiunile pielii) spun că aproximativ trei sferturi din persoanele intre 11 si 30 de ani vor face acnee la un moment dat. Acneea poate afecta oamenii de toate rasele și toate vârstele. Aceasta afecteaza cel mai frecvent pe adolescenți și tineri adulți, cu toate că există si oameni la varsta de 50 de ani, care încă pot fi afectati de acnee. Potrivit Universitatii Brown, USA, se estimeaza ca aproximativ 17 milioane de americani sufera de acnee la un moment dat.
Desi acneea afecteaza atat pe barbati, cat si pe femei, bărbații tineri suferă de acnee pentru mai mult timp – probabil din cauza testosteronului, care este prezent în cantități mai mari la barbatii tineri, si care agraveaza si mai mult acneea.
Cum se poate scăpa de acnee
Modul în care acneea este tratata poate depinde de cât de severa și persistenta este aceasta. Acneea vulgara trebuie tratata cat prin cale sistemica derivate de vit A – Roaccutane, anticonceptionale daca este cazul la femei, antibiotice pe o perioada mai lunga atat prin tratamente topice prescrise doar de medicul specialist dermatolog.
Despre cateve produse cel mai utilizate:
• Rezorcina
Rezorcina ajuta la descompunerea punctelor negre si albe. Este un fenol cristalin si provine din rasini diferite. Rezorcina este de asemenea folosita pentru tratarea matretii, eczemelor si psoriazisului.
• Peroxid de benzoil
Peroxidul de benzoil ucide bacteriile si incetineste productia de ulei a glandelor. Peroxidul de benzoil este un peroxid alb cristalin utilizat în albire (făină sau uleiuri sau grăsimi), și ca un catalizator pentru reacțiile radicalilor liberi. Acesta funcționează ca un agent de peeling, accelerand refacerea pielii si curatarea porilor, reducand numărul de bacterii din zona afectată.
• Acid salicilic
Acidul salicilic ajuta la descompunerea punctelor negre si albe, si de asemenea, reduce raspandirea de celule care aliniaza foliculii glandelor sebacee, eficace în tratarea inflamației și umflături. Acidul salicilic este o substanță cristalină albă, care este, de asemenea, utilizata ca fungicid, sau in producerea aspirinei, coloranti sau parfumuri. Aceasta previne blocarea porilor si în același timp, asigurand loc celulelor noi sa creasca. Este de asemenea frecvent adăugat in sampoane utilizate pentru tratarea matretii.

• Sulf
Sulful ajuta la descompunerea punctele negre si albe. Sulful, în forma sa initiala, este un solid cristalin galben. Sulful a fost folosit timp de secole pentru tratarea acneei, psoriazisului si eczemelor. Oamenii de știință nu sunt siguri cum functioneaza sulful, pentru a ajuta in bolile de piele. Se stie că sulful elemental se oxideaza lent in acid sulfuros, care este un agent de reducere blând și antibacterian.
• Retin-A
Retin-A ajuta la deblocarea porilor. Retin-A contine tretinoin, un acid de vitamina A, de asemenea, cunoscut sub numele de acid retinoic all-trans (ATRA). Tretinoinul este, de asemenea, utilizat pentru tratamentul leucemiei acute promielocitara. Retin-A a fost utilizat pe scară largă pentru a combate îmbătrânirea pielii, și, de asemenea, acționează ca un peeling chimic.
• Acid azelaic
Acidul azelaic intareste celulele care aliniaza foliculii, opreste eruptia de ulei, reduce cresterea bacteriilor. Acesta este un acid dicarboxilic saturat natural găsit în grâu, secară si orz. Acidul azelaic, de asemenea, distruge radicalii liberi, ceea ce reduce inflamația. Este util pentru pacientii cu pielea inchisa la culoare, care au pete intunecate pe fata (melasma), sau ale căror pete de acnee lasa urme maro persistente.

Tratarea cazurilor de acnee mai severe
În cazul în care acneea este mult mai severă, ar trebui să consultati un dermatolog – un specialist în afectiuni ale pielii. Medicul poate prescrie un tratament care conține unele dintre ingredientele active menționate mai sus, cum ar fi peroxidul de benzoil, acidul azelaic, precum și sortret. Medicamentele prescrise pentru acnee sunt prezentate in mai multe forme, cum ar fi creme, loțiuni, etc. Dermatologul dumneavoastră va decide care este cel mai indicat dupa caz.
Vi se poate prescrie un antibiotic pe cale orala sau topic. Antibioticele pot combate cresterea bacteriilor si reduc inflamatia. Cele mai comune, Clindamicina, Azitromicina, Eritromicina și Tetraciclina sunt prescrise ca antibiotice in tratamentul acneei.
Tratarea unui chist cu injectie de corticosteroizi intralezional
În cazul în care un chist de acnee devine grav inflamat, există un risc ridicat de ruptura. Un astfel de chist duce adesea la cicatrici. Specialistul poate injecta un corticosteroid diluat pentru a trata chistul inflamat si pentru a preveni o cicatrice. Injecția va scădea inflamația și va accelera vindecarea. Chistul se va „topi” în termen de câteva zile.
Izotretinoin
Acesta este un retinoid oral puternic, utilizat pentru tratamentul acneei severe, chistice, precum si acneei severe, care nu raspunde la alte medicamente si tratamente.
Antibiotice orale
Antibioticele orale sunt frecvent prescrise pentru pacientii cu acnee severa si de asemenea pentru unii pacienti cu acnee moderata. Scopul unor astfel de antibiotice pe cale orala este de a reduce populația de Propionibacterium acnes (P. acnes), o bacterie frecvent intalnita in piele, care se va multiplica rapid in foliculii blocati. Dozarea va fi inițial mare, iar apoi pe masura ce acneea se reduce, la fel se va reduce si doza. Antibioticele nu trebuie luate pentru mai mult de șase luni. Odată cu trecerea timpului P.acnes poate deveni rezistent la antibiotice si este nevoie de un alt tip de antibiotic. Unele studii americane au indicat faptul că este mai bine să se utilizeze antibiotice cu spectru larg pe cale orala.
Contraceptivele orale
Majoritatea femeilor cu acnee constată că daca iau anumite contraceptive orale, acneea dispare. Contraceptivele orale suprima glanda hiperactiva si sunt de obicei folosite ca tratamente pe termen lung pentru acnee la femei. În cazul în care o femeie are o tulburare de coagulare a sângelui, fumeaza, are o istorie de migrene, sau are peste 35 de ani, nu ar trebui să ia acest medicament fara a consulta mai intai un ginecolog.
Antimicrobiene topice (topice aplicate pe piele sau membrane mucoase)
Ca in cazul antibioticelor orale, scopul antimicrobienelor topice pentru tratamentul acneei este de a reduce populatiile de P. acnes. Antimicrobienele topice sunt utilizate pentru pacientii cu acnee moderata pana la severa. Exemple pot fi clindamicina, eritromicina, și sulfacetamida de sodium.
Medicul dermatolog poate prescrie un retinoid topic. Retinoizii topici sunt un derivat de vitamina A si sunt foarte populari pentru tratarea acneei. Acestia desfunda porii și previn dezvoltarea punctelor albe si negre. Exemple de retinoide topice prescrise în SUA sunt tretinA, și crema tretinoin de diferite concentratii.

Asociatia Dermatologilor din Romania avertizează consumatorii care utilizează anumite produse din propria initiative pentru acnee sa opreasca utilizarea lor și să caute ajutor medical de urgență în cazul în care prezintă reacții alergice extreme, cum ar fi senzație de leșin, dificultăți la respirație, senzație de apăsare în gât sau umflarea ochilor, buzelor, feței sau a limbii.

Ar putea un compus din vin roșu, struguri sa trateze acneea?
Un studiu publicat in revista Dermatologie si Terapie pretinde ca un compus derivat din struguri rosii si regasit in vinul rosu – resveratrol – poate fi un tratament eficient pentru acnee, mai ales atunci când este combinat cu un medicament deja existent pentru o astfel de afectiune.
Cum să va ingrijiti pielea dacă aveți acnee (sau predispozitie la acnee)
Următoarele sunt câteva sfaturi pentru îngrijirea pielii dumneavoastră dacă suferiți de acnee:
• Spalati-va fața aproximativ de două ori în fiecare zi. Nu va spălați mai des de atat. Utilizați un săpun delicat cu ph 5.5 făcut în special pentru persoanele cu acne sau solutii lichide sau spuma dermatocosmetice recomandate de medical dermatolog si clatiti fata folosind apa calduta.

CELE DE MAI JOS SUNT DE RETINUT PENTRU CEI CU TENUL GRAS (SEBOREIC)

•Nu încercați să stoarceti cosurile. S-ar putea sa împingeti infecția mai profund, provocând o si mai mare blocare și umflare și roșeață. Scoaterea cosurilor lasa cicatrici si mai probabil.
• Dacă trebuie să scapati de un cos inaintea unui anumit eveniment, cum ar fi o nunta sau ocazii publice, adresați-vă unui specialist să-l trateze in locul dumneavoastra
• Încercați să va abțineti de la atingerea feței cu mâinile. Când vorbiti la telefon încercați să nu atingeti fața cu acesta- pot exista sebum si reziduuri de piele pe el
• Păstrați-vă mâinile curate, spălați-le în mod regulat
• Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a va atinge fata. Aceasta include spalarea inainte de aplicarea de lotiuni, creme sau machiaj
• Ochelarii de vedere ar trebui să fie în mod regulat curățati. Acestia colecteaza sebum si reziduuri de piele
• Pielea are nevoie să respire. În cazul în care acneea este pe spate, umeri sau piept incercati sa purtati haine largi de bumbac, Nu poliester sau vascoza. Articole de îmbrăcăminte strâmte, cum ar fi banderole, șepci și eșarfe ar trebui să fie evitate – în cazul în care trebuie să le purtati asigurați-vă că acestea sunt curățate în mod regulat
• Nu mergeti la culcare cu machiaj pe fata. Utilizați numai machiaj care este noncomedogenic sau nonacnegenic – ar trebui să gasiti acest lucru pe etichetă. Dacă nu găsiti acest lucru mentionat, intrebati vanzatorul sau farmacistul. Ar trebui să utilizați machiaj care nu contine ulei si nu blocheaza porii
• Parul colecteaza sebum si reziduuri de piele. Păstrați-va părul curat și departe de fața
• Prea mult soare poate determina pielea sa produca mai mult sebum. Mai multe tipuri de medicamente pentru acnee fac mult mai probabil sa va ardeti la soare
• Dacă va radeti pe față, faceti acest lucru cu atenție. Folositi fie un aparat de ras electric sau aparate de ras de siguranță. Dacă folositi un aparat de ras de siguranță verificati ca lama sa fie ascutită. Înmuiati pielea și barba cu săpun înainte de a aplica crema de ras.
a
Cum preveniti inrautatirea acneei
• Ciclul menstrual – la fete si femei cu acnee, aceasta tinde sa se înrăutățească una sau două săptămâni înainte de inceputul perioadei menstruale. Acest lucru este, probabil, din cauza modificărilor hormonale care au loc. Unele persoane spun ca mananca mai multa ciocolata în acest timp și se întreabă dacă poate exista o conexiune. Cu toate acestea agravarea acneei se datoreaza ciocolatei, si schimbarilor hormonale
• Anxietate si stres – stresul mental poate afecta nivelul unor hormoni, cum ar fi cortizolul si adrenalina, care, la rândul lor, pot agrava acneea. Din nou, stresul poate face unii oameni sa manance ce au chef. Experții cred că vinovate sunt nivelurile de hormoni, mai degraba, decat cheful de mancare.
•Climatul umed si foarte cald – atunci cand este foarte cald si umed, transpiram mai mult. Acest lucru poate inrautati acneea
•Machiaje pe bază de ulei – cremele hidratante, loțiunile de lubrifiere, și toate machiajele care contin ulei pot accelera blocarea porilor
• Păr gras – unele produse de par sunt foarte grase, și pot avea același efect ca și machiajele pe bază de ulei. Produsele pentru păr cu unt de cacao sau unt de cocos sunt exemple de acest gen.
• Stoarcerea cosurilor – în cazul în care încercați sa stoarceti cosurile, acneea este mai probabil sa se agraveze, plus riscul unor cicatrici.

PENTRU TRATAMENTUL ACNEEI SI CICATRICILOR POST ACNEEICE

DERMA HEALTH Timisoara va sta la dispozitie cu toate tratamentele de ultima generatie.

– DERMAPEN
– LASER FRACTIONAL CO2
– PEELING CHIMIC
– LUMINI INTENS PULSATA
– MICRO DERMABRAZIUNE

Dr. Ari Skeja
Medic primar Dermatolog
Estetica Medicala
Ozonoterapie

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună acum