Ozonoterapia

Ce este Ozonoterapia?

Ozonoterapia este o tehnica medicala de tratament , efectuata de medicii antrenati in acest domeniu, in cadrul careia medicamentul utilizat este OZONUL

MEDICAL
CE ESTE OZONUL?

Ozonul este un gaz, descoperit in 1840 chimistul german Christian Friedrich Schonbein.
Ozonul este o molécula chimica alcatuita din 3 atomi de Oxigen
Cantitatea mare de energie eliberata de molécula de ozon permite producerea unor reactii biochimice si transformari fízico-energetice care stau la baza efectelor biologice benefice ale ozonoterapiei.
Plusul de Oxigen rezultat in tesuturile vii prin descompunera Ozonului medical administrat terapeutic va genera efecte biologice importante:

  • va creste randamentul metabolismelor
  • sporeste viatlitatea tisulara si celulara
  • va creste productia de energie locala
  • va stimula sistemele de aparare si de detoxifiere
  • va induce cresterea cantitati de substnte biologic active din celulele imunocompetente ( interferoni, interleukine, factori de crestere, factori comunicare intercelulara si regenerare tisulara
  • va intensifica productia de factorii de distructie a celulelor tumorale si va stimula activitatea celulelor dotate cu capacitatea naturala de a distruge celulele tumorale ( celulele NK= Natural Killing)
  • si nu in ultimul rand , va creste capacitatea organismului de a distruge agentii agresori biologici din mediul inconjurator care il infecteaza si omoara (bacterii, virusuri , ciuperci) .

CE ESTE OZONUL MEDICAL?
OZONUL MEDICAL este un medicament cu formula chimica, actiuni farmacologice si efecte biologice bine definite .
Ca oricare alt medicament, Ozonul medical are un numar de indicatii terapeutice bine definite.
Pentru fiecare boala pentru care este indicat, Ozonul medical are doze zilnice, doze totale, ritmul de administrare si mai ales caile de administrare bine definite.
OZONUL MEDICAL, din punct de vedere chimic , este un amestec alcatuit din Oxigen pur medicinal si Ozon pur medicinal, in cadrul caruia concentratia ozonului variaza, in functie de boala, de calea de administreare si de scopul terapeutic urmarit, intre concentratia de 1 si100 micrograme / ml.
Spre deosebire de alte medicamente Ozonul medical trebuie sa fie preparat de catre medic in sala de tratament.
Primul generator de ozon a fost construit in 1896, de celebrul si genialul inventator Nikola Tesla .
Astazi , generatoarele de ozon medical sunt foarte sofisticate, permitand obtinerea ozonului pur medical din si in amestec cu Oxigen pur medical in concentartiile si dozele dorite si necesare pentru fiecare boala, in deplina siguranta si conditii de sterilitate.

Generatorul de OZON HERRMANN Hyperbaric made in Germania

Generatorul de OZON HERMMANN este cel mai complet, sigur si sofisticat generator de ozon medical si de producere de apa ozonizata.
Permite varierea concentratiei de ozon intre 1 si 100 micrograme pe ml, avand un dozaj extrem de précis. Este foarte sigur in exploatare si tratamente fiind prevazut cu sisteme sofisticate de de control a productiei si concentratiei de ozon precum si cu dispozitive cu catalizator care permit distrugerea ozonului produs in exces si/sau neutilizat.
Ozonul Medical produs de generatorul de ozon HERRMANN Germania este folosit pentru terapia tuturor suferintelor si bolilor care au indicatie pentru terapia cu Ozon

CARE SUNT ACTIUNILE FARMACOLOGICE ALE OZONULUI MEDICAL
Efectele farmacologice ale ozonului medical depind de concentratie de ozon administrata:
Concentratiile de ozon intre 80-100micrograme/ml exercita un puternic efect citotoxic foarte util pentru dezinfectarea rapida a ranilor si in special a ulcerelor cronice de gamba, ulcerelor diabetice precum si a ranilor chirurgicale sau nechirurgicale cu tendinta redusa la vindecare.
Concentratii de ozone inte 1- 40 microgram/ml ( cu optimum intre 10 si 30 micrograme /ml) exercita un foarte puternic efect biostimulant si cicatrizant foarte util pentru regenerarea tisulara in general si in speciel pentru vindecarea ranilor .

Efectele farmacologice bio stimulante ale concentratiilor mici de ozon:
Antioxidant:
Protejeaza celulele de stress-ul oxiadtiv prin suprareglarae sistemului antioxidant enzymatic ( Superoxyd dismutaza, Catalaza, Glutation oxiadaza , Glutation – S transfer-reductaza, Glucozo -6-fosfat dehidrogenaza (Leon, Bocci 1998-2005; Peralta 1999).
Prin efectul antioxidant ozonul execita o puternica actiune antiinflamatoare si antidureroasa.
Intefera cu sistemul antioxidant neenzimatic – Vitamia C si Vitamina E

  •  genereaza celule cu defecte care prin acumulare vor contribui la imbatrainirea tisulara, moarte celulara, aparitia bolilor degenerative legate de varsta precum:angiopatii, ateroscleroza, boli inflamatorii cronicecum ar fi cele reumatismale, diferite forme de camncere, degenerescenta maculara oculara legata de varsta
  • Formeaza peroxizi ( ozonoperoxizi) in sange( plasma) si cu componentele membranelor celulare (fosfolipidele).
    Peroxizii formati in celule dupa terapia cu ozon sunt responsabili de efectele biologice ale ozonului pe celule . Acesti ozonoperoxizi joaca rol de mesager celular secundar migrand in nucleul celulelor si determinand actiuni biologice majore:
    ozonoperoxizii inflenteaza metabolismul celular cu cresterea productiei de energie, (creste sinteza de 2,3-Diphospho Glyceryl si de Adenosine triphosphate (ATP)( Hoffman, Viebahn 2002)
    ozonoperoxizii activeaza celulele imunocompetente ( limfocite, mononucleare, eozinofile, celule NK). Ozonoperoxizii migreaza in nucleul celular unde activeaz factorul nuclear NFkB care va induce sinteza si eliberarea de substante biologic active numite cytokine astfel
  • Interferon alpha, beta and gamma
  • Interleukins : IL1b,2,4,6,8 and 10
  • Tumor necrosis factor (TNF-alpha)
  • Transforming Growth Factor beta 1 ( TGF beta 1)
  • Granulocyte Macrophages Colony-Stimulating Factor (GM-CSF)
    Efectele citokinelor produse de ozone sunt de cea mai mare importanta pentru organism :
    interferonii:
  • exercita activitate antivirala directa si blocheaza multiplicarea virusurilor in celule
    Ozonoperozxizii au efect anti canceros. Weitzel (1961) a aratat, initial, ca o categorie speciala de ozonoperozizii
  • hydroxyalkylhydroperoxides au efect inhibitor pe ascita carcinomatoasa a soarecelui iar apoi a aratata ca dintre 50 diferiti peroxizi cu effect de inhibitie a cresteruii tumorale , dihydroymethylperoxid-ul cu un efect de inhibare a cresterii celuleleor tumorale de 90% a fost cel mai puternic peoxid cu actiune anticanceroasa
    Ozonul modifica proprietatile sangelui si hematiilor:
  • imbunatateste calitatile de curgere ( reologice ) ale sangelui permitand o mai buna irigare a tesuturilor
  • imbunatateste flexibilitatea si metabolismul energetic al hematiilor care se vor putea strecura mai usor prib cele mai stramte si sinuoase capialre= imbunatateste aportul de oxigen la celule
  • imbunatateste curba de disociere a hemoglobinei deplasand raportul hemoglobina oxigenata per hemoglobine neoxigenata in favoarea hemoglobinei neoxigenate (HbO/Hb), adica, sub influenta ozonului, hematiile vor lasa mai mult oxigen in tesuturi imbunatatindu-le performantele metabolice, vitalitatea , capacitatea de regenerare si aparare .
    Ozoul inhiba agregarea trombocitelor facand sangele mai putin coagulabil pe peretele vascular
    Ozonoterapia cu doze joase de ozon regleaza productia de capilare noi

CARE SUNT EFECTELE BIOLOGICE ALE OZONULUI MEDICAL

  • Actiune bactericida, virucida, fungicida = utile in dezinfectia rapida dar si in tratamentul infectiilor cutanate, vaginale , stomatologice , hepatita B si C
  • Favorizeaza vindecarea plagilor si regenerarea tisulara
  • Efect Imunostimulant
  • Actiune antiadureroasa rapida = anuleaza rapid manifestaruile dureroas articulare, musculare, ligamentare
  • Efectant inflamator
  • Actiune miorelaxanat
  • Reduce edemele inflamatorii
  • Efect revitalizant si de crestere a starii de bine
  • Efecte detoxifiante
  • Amelioreaza metabolismele energetice ( efecte benefice in diabetul de tip II) si sporeste performantele fizice si intelectuale

CARE SUNT CAILE DE ADMINISTRE ALE OZONULUI MEDICAL
EXISTA 3 forme de aplicare a ozonoterapiei

Ozonoterapia sistemica :
Autohemoterapia majora ( cu sange propriu recoltat in cantitate mare – peste 100ml-dintr-o vena proprie , ozonizat si reperfuzat pe aceeasi vena)
Autohemoterapia minora ( cu cantitati mici de sange de 3-5ml ozonizat si injectat in muschii fesei
Insuflatii intrarectale de ozon medicinal
Ozonoterapia topica ( locala)
– injectre intracutanata
– injectare peri si/sau intra articulara
– irigatii transcutanate sub saci de plastic rezistenti la ozon
– insuflatii vaginale
– aplicatii locale de apa ozonizata, uleiuri ozonizate, crema ozonazate
SAUNA CU OZON reprezinta o masinarie complexa, dezvoltata in ultimii ani, care permite asocierea ozonoterapie cu ozon administrat transdermal cu vapori de apa la temperatura de peste 40 grade Celsius. Cele mai noi Saune cu ozon permit si tratamente tip sauna cu bioxid, sauna cu cromoterapie luminoasa, sauna cu aromaterapie cu uleiuri aromate si/ sau extracte de plante, combinate sau nu cu oxigenoterapie, electroterapie si tratamente cu ultrasunete cavitationale

Sauna cu Ozon HOCCAT PLUS. Produsa in SUA

Sauna cu ozon singura sau in asociere cu oxigenoterapia nazala :

  • are un excelent efect detoxifiant , relaxant si revigorat
  • creste rezistenta la efort fizic
  • creste performata intelectuala
  • reduce celulita de pe coapse, abdomen si fese
  • reduce laxitatea cutanata de la abdome, , brate , coapse , genunchi
  • compacteaza grasimea determinand pierderea unui numar semnifiactiv de centimetri din perimetrul taliei si coapselor

Sauna cu bioxid de carbon:

  • are un excelent efect de activare a circulatiei cutanate dar si la nevelul membrelor . Efectul sauneicu bioxid de carbon este similar cu cel al terapiei prin mofete .
  • reduce celulita de pe coapse, fese si abdomen
  • detoxifica
  • compacteaza depozitele de grsime

Electroterapia permite tratarea a numeroase suferinte in special a durerii de origine musculara, tendinoasa, bursite si in special durerea articulara de diferite cauze
Aromaterapia cu uleiuri aromate sau plante
Cromoterapia aduce efectele benefice ale terapiei cu lumina colorata produsa prin dispozitive LED si amplifica efectele benefice ale saunei cu ozon, cu bioxid de carbon, sau ale aromaterapiei.
Ultrasunetele cavitationale permit tratarea, concomitant cu sauna cu ozon , bioxid de carbon sau aroamterapie si a depozitelor anormale de grasime precum si a celulitei

CARE SUNT INDICATIILE MEDICALE ALE OZONOTERAPIEI

Date fiind mecanismele de actiune farmacologica si efectele biologice ale ozonului, indicatiile ozonoterapiei sunt numeroase.
Ozonoterapia s-a dovedit clinic eficace pentru toate suferintele in care tesuturile corpului sufera ca urmare a deficitului de oxigen, inflamatie cronica, excese de actiune a mecanismelor oxidative cu patologie dismetabolica, degenerativa si /sau neoplazica, imbatranire precoce , infectii cornice, suferinte disimune.

Ozonul si Terapia durerii :
Ozonoterapia injectabila s-a dovedit clinic eficace in tratamentul tuturor formelor de durere de cauaze musculare, tendinoase, bursite, patologia discurilor coloanei vertebrale si mai ales in toate suferinte articulare.
Pentru fiecare articulatie din componenta corpului omenesc exista tehnici si puncte de injectare specifice, care fac din ozonoterapie o arma foarte redutabila pentru terapia durerii articulare, cu conditia ca tehnica de tratament sa fie aplicata correct si de un medic antrenat si cu experiente in domeniu. .
In terapia durerii ozonul este eficace pentru controlul durerii din :

  • artroze,
  • discopatii, hernia de disc,
  • artrite, tendinite, bursite , ,
  • Poliartrita Cronica si toate situatiile cu inflamatie articulara,
  • dureri musculare, fibromialgii, contracturi musculare.

Ozonoterapia si patologia cutanata.
Pielea, prin situatiasa anatomica , adica la limita dintre corp si mediul inconjurator, se preteaza perfect pentru ozonoterapie.
Principalele suferinte cutanate tratate prin ozon sunt:

  • ulcere cornice de gamba ,
  • picior diabetic,
  • escare,
  • arsuri,
  • arterite cu necroze cutanate,
  • plagi infectate cu tendinta redusa la vindecare,
  • fistule cutanate, ,
  • vene dilatate,
  • capilare dilatate la picioare, gambe si /sau coapse,
  • dermatite,
  • psoriasis,
  • micoze,
  • vaginita cronica candidozica ,
  • herpes, zonz zoster,
  • acnee,
  • cicatrici inestetice,
  • keloide,
  • plagi chirurgicale cu tendinta redusa la cicatrizare,
  • veruci profuze si verucoame

Capillare dilatate la picioare tratate prin Ozonoterapie. Rezultate personale imediat dupa prima sedinta .

Ozonoterapia in Medicina Estetica:
Ozonul determina efecte benefice pentru tratmentul urmatoarfelor conditii:

  • vergeturi,
  • riduri,
  • celulita,
  • depozite de grasime
  • tratamentul capilarelor si al venelor dilatate

Ozonoterapia si bolile cardiovasculare:
Datorita efectelor farmacologice ozonul are efecte bune in suferintele cardiovasculare astfel:

  • previne Ateroscleroza, Cardiopatia ischemica cronica si Hipertensiunea Arteriala,
  • arterite,
  • flebite,
  • amelioreaza circulatia periferica capilara,
  • vene dilatate,
  • restabileste transportul de oxigen la tesuturi,
  • reduce inflamatia endoteliala,
  • scade colesterolul si glicemia,

Ozonoterapia amelioreaza Diabetul zaharat tip II

Ozonoterapia si bolile Gastrointestinale
Ozonul are efecte salutare in :

  • colita,
  • proctita,
  • boala Crohn

Ozonoterapia si bolile Hepato-biliare
Ozonul are actiune imunoactivatoare si antivirala atat pe virusul hepatitei B cat si pe virusul hepatitei C.

Ozonoterapia este eficace in :

  • hepatita B.
  • Hepatita C,
  • ciroza hepatica virala si toxica

Ozonoterapia in Oftalmologie:

Ozonul trateaza :

  • conjunctivite,
  • blefarite
  • amelioreaza degenerescenta maculara legata de varsta

Ozonoterapia in ginecologie:
Ozonul este eficace pentru tratmentul unor

  • vaginite cornice,
  • vulvite cronice
  • candidoza vaginala cronica rezistenta la terapii antimicotice

Ozonoterapia in stomatologie:
Ozonul este eficace pentru patologia stomatologiac astfel:

  • gingivite,
  • paradontopatii,
  • aftoza,
  • herpes bucal,
  • ulceratii bucale cu tendinta redusa la epitelizare

Ozonoterapia in oncologie:
Ozonul este adjuvant in terapia oncologica

  • pentru terapia citostatica ( creste toleranta si ef
    icienta)
  • pentru imunoactivare
  • pentru cresterae tonusului si ameliorarea starii generale

Ozonoterapia si Medicina Regenerativa
Ozonul este activ ca factor regenerator general actionand prin cresterea sintezei celei mai importante citokine raspunzatoare de regenerarea tisulara: Transforming Growth Factor beta 1 ( TGF beta 1).

Ozonoterapia produce

  • revitalizarea generala a tesuturilor ,
  • este util ca tramente anti aging, (Anti imbatranire)
  • creste performantele fizice si intelectuale

Ozonoterapia si Afectiunile Neurodegenerative

Ozonul are actiu ne benefica pe bolile neurodegenerative :

  • Alzheimer,
  • Parkinson,
  • scleroza multipla,
  • scleroza amiotrofica,
  • recuperare dupa accident vascular cerebral,
  • recuperare dupa traumatisme cerebrale

Ozonoterapia si Detoxifierea organismului:
Ozonul are efecte foarte bune de detoxifiere atat in terapia sistemica cat si in terapiile prin Sauna cu Ozon

Ozonoterapia si efortul fizic:
Ozonul imbunatateste rezistenta organismului la eforturi fizice

CARE SUNT EFECTELE ADVERSE ALE OZONULUI MEDICAL

Singurele efecte toxice ale ozonului asupra organuismului uman se exercita doar pe celulele alveolelor pulmonare.
Riscul citotoxicitatii pe alveolocite face ca ozonoterapai inhalatorie sa fie interzisa.

CARE SUNT CONTRAINDICATIILE MEDICALE MEDICAL OZONE :

CONTRA INDICATII:
1- Hipertiroidia
2- Deficitul de Glucose-6-Dehydrogenase
3- Deficitul de trombocite

CONTRA APLICATII:
1- Injectarea intravenoasa directa a gazului ozon este strict interzisa invenele mari datorita riscului de embolie gazoasa
2- Injectarea intraarteriala ( in artera femurala ) eeste permisa doar in conditii foarte speciale
3- Este strict interzisa terapia hiperba
ra( cu ozon peste presiunea atmosferica)

CE ANALIZE SI EXPLORARI MEDICALE SI MASURI PROFILACTICE SUNT NECESARA INAINTE DE INCEPEREA OZONOTERAPIEI

Analize necesare:

  • Hemoleucograma cu trombocite
  • Dozarae Glucozo -6-fosfat dehidrogenazei in sange
  • Masurarea tensiunii arteriale inaintea fiecarei administrari de ozon
  • Selectarea caii potrivite de administrare in cazul terapiei anticoagulante

CE PRECAUTII SUNT NECESARE LE ASOCIEREA OZONOTERAPIEI CU ALTE MEDICAMENTE

Tratmentele cu Vitamina C suprima efectele specifice ale Ozonului de a induce secretia de citokine
Terapia cu doze mari de Viatmian C ( in special pentru tratamentul cancerelor) se va efectua dupa sedinta de autohemoterapie majora cu Ozon

CINE SI CUM PRESCRIE OZONOTERAPIA

Prescrierea ozonoterapiei va fi efectuata doar de un medic cu experienta si antrenat in ozonoterapiei

CINE SI UNDE SE EFCETUEAZA OZONOTERAPIA

Ozonoterapia sistemica este efectuata de un medic cu experienta si antrenat in ozonoterapiei
Se va folosi doar ozon medical
Ozonoterapia sistemica se va efectua in cabinetul medical specializat si in prezenta medicului curant specialist