• 534
  • 0

Când vine vorba despre alunițe, puțini sunt cei care au informații corecte cu privire la acestea. De altfel, am observat adesea fie alarmări nefondate fie, diametral opus, neglijență față de acești nevi.

Ce sunt, de fapt, alunițelele?

Aceste pete de culoare maronie apar în urma pigmentării pielii de către melanocite, celulele responsabile cu secreția de melanină (pigmentul care dă culoarea pielii). Tot melanina este responsabilă și pentru bronzul apărut după expunerea la soare, secreția acesteia crescând pentru a proteja pielea de razele nocive.

Atât culoarea nevilor cât și forma acestora variază, așadar putem avea nevi pigmentari (maro, negri sau chiar albăstrui) sau de culoarea pielii, iar aceștia pot fi plani sau proeminenți.

Melanomul

Melanomul este denumirea cancerului derivat din celule pigmentare, numit și cancer de piele. Acesta apare atunci când melanocitele cresc necontrolat și invadează țesuturile. Unul dintre semnele melanomului poate fi apariția unei pete pigmentare, dar nu este un simptom obligatoriu. Acest tip de cancer poate crește în interiorul unui nev deja existent.

Melanomul, deși foarte periculos, poate fi tratat dacă este depistat precoce. În cazul în care acesta este lăsat să se dezvolte, în cele din urmă va deveni fatal. În cazul în care diagnosticul este pus în timp util, nevul va fi excizat.

Principala cauză care declanșează apariția acestei boli este expunerea exesivă la soare. Persoanele cu o piele mai albă și cu ochii deschiși la culoare sunt mai susceptibile la apariția melanomului.

Metoda ABCDE (asimetry, borders, colours, dimensions, evolution)

Metoda ABCDE ne arată cele 5 semnale de alarmă ale melanomului, oricare dintre acestea fiind motiv suficient pentru a ne programa la un consult dermatologic. Astfel va trebui să urmărim constant asimetria, marginile, culoarea, dimensiunea și evoluția nevilor.

Nevii apar fie la naștere fie sunt dobândiți până la pubertate. Apariția unei pete pigmentare în cazul unui adult trebuie urmărită cu atenție întrucât poate fi un semnal de alarmă.

Dermatoscopia (Microscopia epiluminescentă)

Dermatoscopul este un sistem optic fromat dintr-o lentilă și o sursă de lumină. Cu acest dispozitiv medicul dermatolog poate examina în detaliu leziunile cutanate și, cu toate că doar biopsia poate da un verdict definitiv în diagnosticul cancerului, examenul cu dermatoscop poate reduce considerabil necesitatea acestei proceduri invazive.

Dermatoscopia ajută la diferențierea leziunilor pigmentare de cele nepigmentare și a leziunilor maligne de cele benigne.

Mituri

Se spune excizia unei alunițe este extrem de periculoasă, astfel fiind recomandat să le lăsăm în pace.  Nimic mai greșit.

În urma dermatoscopiei, medicul dermatolog poate veni cu o mulțime de argumente care să justifice extirparea acestora.

În concluzie, vă recomandăm să vă programați pentru dermatoscopie imediat după ce observați schimbări la nivelul pielii. Pe de altă parte, nu trebuie să vă alarmați înainte de a discuta cu medicul dermatolog.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună acum