• 563
  • 0

Acneea la varsta adulta inseamna cand la o femieie sau barbat in vârstă de peste 25 de ani ii apar cosuri (acneea)

De ce se intampla acest lucru si ce puteti face in acest caz?

Acneea poate fi deosebit de frustranta pentru adulti. Un tratament care a functionat foarte bine in adolescenta poate fi acum inutil — sau poate chiar inrautati acneea. In acest caz, va puteti intreba daca aceste pete sunt intr-adevar acnee. La urma urmei, pot adultii suferi de acnee?
Da, adultii pot duferi de acnee. Unii adulti continua sa sufere de acnee chiar si la varste de 30, 40, si chiar 50 de ani. Este chiar posibil ca acneea sa apara pentru prima data la varsta adulta. Noi dermatologii o numim “ACNEEA CU DEBUT TARDIV.” Acest tip de acnee apare cel mai frecvent in randul femeilor la menopauza.
Femeile sunt cele care au tendinta sa faca acnee mai des decat barbatii. Daca v-a aparut acnee la varsta adulta, aceasta se datoreaza cel mai probabil uneia dintre cauzele de mai jos:
Fluctuatii hormonale: Un dezechilibru hormonal poate duce la eruptii.
Femeile adesea experimenteaza fluctuatii hormonale:
• La menstruatie
• In timpul sarcinii, in pre-menopauza si menopauza
• Dupa intreruperea (sau inceperea) administrarii de anticonceptionale

Stresul: Cercetatorii au descoperit o relatie intre stres si declansarea acneei. Ca raspuns la stres, corpul nostru produce mai multi androgeni (un tip de hormon). Acesti hormoni stimuleaza glandele sebacee si foliculii de par din piele, declansand acneea. Astfel, se explica de ce acneea poate fi o problema in curs de desfasurare atunci cand ne aflam sub stres constant.

Istoricul familial: Aveti o ruda de sange apropiata, cum ar fi parinte, frate, sau sora, care sufera de acnee? Rezultatele unor studii de cercetare sugereaza ca unii oameni pot avea o predispozitie genetica spre acnee. Oamenii cu aceasta predispozitie pot cel mai probabil sa sufere de acnee adulta.
Produse utilizate pe par si piele: daca suferiti de acnee adulta, trebuie sa cititi cu atentie etichetele de pe produsele de ingrijire pentru piele si par. Asigurati-va ca pe produsele pe care le alegeti, apar mentionati unii dintre termenii de mai jos:
• Non-comedogenic
• Non-acnegenic
• Fara uleiuri
• Nu astupa porii
Asigurati-va ca si crema hidratanta si demachiantul si crema de protectie solara, si toate celelalte produse pe care le utilizati contin acesti termeni. Astfel de produse sunt cel mai putin susceptibile sa provoace acnee.
Efect secundar al unor medicamente: Acneea este un posibil efect secundar al unor medicamente. Daca banuiti ca un medicament va declanseaza acnee sau o inrautateste, puteti continua sa luati medicamentul — dar vorbiti cu medicul care vi l-a prescris. Intrebati daca acneea este un posibil efect secundar. Daca aceasta este un posibil efect secundar, intrebati daca puteti lua un alt medicament. Daca nu puteti lua alt medicament, ar trebui sa consultati un dermatolog care va poate ajuta sa controlati acneea.
Afectiune medicala nediagnosticata: Uneori, acneea poate fi o avertizare pentru o afectiune medicala care sta la baza acesteia. O data ce respectiva afectiune medicala este diagnosticata si tratata, acneea se retrage.
Tratament eficient disponibil pentru acneea adulta
Daca ajungeti la concluzia ca nimic nu va scapa de acnee, consultati un dermatolog. Tratamente eficiente sunt disponibile. Adesea un dermatolog va folosi doua sau mai multe tratamente. Cu ajutorul unui dermatolog si un pic de rabdare, practic, fiecare caz de acnee poate fi controlat.

In cadrul clinici de dermatologie Derma Health Timisoara oferim diferite tratamente pentru acneea adultului.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună acum